ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί δεν πρέπει να μαζεύουμε τα φύλλα από κάτω

Πως επηρεάζεται η άγρια ζωή

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσίευση ΟΚΤ 22, 2024

Γιατί δεν πρέπει να μαζεύουμε τα φύλλα από κάτω
pexels
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεωρητικά έχουμε φθινόπωρο, και τα φύλλα πέφτουν από τα δέντρα. Μια ομάδα που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ, έχει ξεκινήσει καμπάνια για να σταματήσουν οι αγρότες και όχι μόνο, να μαζεύουν τα φύλλα από το έδαφος με τη τσουγκράνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάτι που δεν ξέραμε και μάθαμε μέσα από τη καμπάνια είναι ότι τα πεσμένα φύλλα αποτελούν "κράχτη" για πολλά είδη της άγριας ζωής.

Πρώτον τα τρώνε και δεύτερον τα προσελκύουν για να εγκατασταθούν στο δάσος και να ξεκουραστούν.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το μάζεμα των φύλλων με τσουγκράνα, συμβάλλει στην εξαφάνιση πολλών βιοτόπων.

Για παράδειγμα βιότοποι που ήταν δίπλα σε σπίτια ή χωράφια και οι αγρότες μάζευαν τα φύλλα από κάτω, έχουν χάσει το 30% των ειδών που κατοικούσαν εκεί.

«Τα ωδικά πτηνά, τα μικρά θηλαστικά, τα αμφίβια και τα ερπετά “βασίζονται” στα πεσμένα φύλλα», εξηγεί η Εθνική Ομοσπονδία Άγριας Ζωής, η οποία έχει διοργανώσει την εκστρατεία «Αφήστε τα πεσμένα φύλλα». «Πολλά είδη εντόμων όπως οι πεταλούδες, οι σκόροι και οι πυγολαμπίδες χρησιμοποιούν τα πεσμένα φύλλα ως ασφαλές σημείο πριν την έλευση του χειμώνα και άλλα αναζητούν τροφή στα φύλλα που αποσυντίθενται».

Επιπλέον πολλά από τα φύλλα που είναι κάτω, σε περίπτωση βροχής, όταν γίνεται αποσύνθεση απότελεί λίπασμα για τα φυτά και αυξάνει την ¨γονιμότητα" του εδάφους.

Η Εθνική Ομοσπονδία Άγριας Ζωής ζητά από τους πολίτες να βοηθήσουν. «Μπορείτε να καθαρίσετε την αυλή σας, δίχως όμως να πετάξετε στα σκουπίδια τα πεσμένα φύλλα. Θα μπορούσατε να φτιάξετε ένα “ξενοδοχείο για έντομα”, απλώς στοιβάζοντας τα πεσμένα φύλλα σε μια γωνιά και στη συνέχεια η Φύση θα φροντίσει να βρουν εκεί καταφύγιο έντομα αλλά και ασπόνδυλα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα
× AthensParty.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb