ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί κάποιοι κλαίνε μετά από το σeξ;

Είναι φυσιολογικό το crygasm;

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσίευση ΟΚΤ 18, 2024

Γιατί κάποιοι κλαίνε μετά από το σeξ;
pexels
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιθανότατα θα έχετε ακούσει το φαινόμενο, όπου μετά από έναν έντονο οpγασμό κάποιοι κλαίνε. Ο επιστημονικός όρος είναι crygasm και συναντάται συχνότερα από ότι νομίζουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το crygasm συμβαίνει ανεξαρτήτου φύλου ή ηλικίας, και μπορεί να συμβεί ακόμα και μετά από αυνανισμό.

Η έρευνα του 2020 ήταν ξεκάθαρη. Το 93% των ανθρώπων μετά το σeξ έχουν συναισθήματα. 34 % των γυναικών έχει νιώσει θλίψη, 22% των ανδρών νιώθεις μειωμένη ενέργεια, ενώ ενας στους δύο βιώνει εναλλαγή συναισθημάτων μετά από έναν οpγασμό.

Σε πολλές περιπτώσεις το κλάμα συνδέεται με βαθύτερα προβλήματα, όπως άγχος, φόβος ή κάποια ανάμνηση από παλαιότερα που προκάλεσε κάποιο ψυχολογικό βάρος.

Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν εξηγούνται με τη βοήθεια ψυχολόγου.

Κατά τη διάρκεια του οpγασμού ο εγκέφαλος εκκρίνει ορμόνες για τη καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στο σώμα και τα γεννητικά όργανα, ωκυτοκίνη που ενισχύει το αίσθημα της ευχαρίστησης, και προλακτίνη που προσφέρει το αίσθημα της οικειότητος.

Σε περιπτώσεις που κάποιος βιώνει οpγασμό μετά από πάρα πολύ καιρό ή μετά από μεγαλή αποχή από συνερεύσεις τότε ο οργανισμός με τις ορμόνες που εκκρίνει προσπαθεί να αυτορυθμιστεί μετά το σοκ που περνάει και έτσι το κλάμα μπορεί να εξηγηθεί σαν εκτόνωση.

Όμως υπάρχει και το σύνδρομο μεταοργασμικής δυσφορίας, που οφείλεται σε παλαιότερα τραύματα, και προκαλεί λύπη, θλίψη, δυσφορία, εκνευρισμό. Παρατηρείται περισσότερο στις γυναίκες. Μάλιστα 46% δήλωσαν ότι το έχουν βιώσει τουλάχιστον μια φορά στην ερωtική τους ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
× AthensParty.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb