The latest on fashion, beauty, celebrity style, entertainment, teen issues, videos and more from TeenVogue magazine on TeenVogue.com. Fashion starts here. Νέα (news) και πολύτιμες συμβουλές για την ομορφιά, τη μόδα, τον έρωτα, τις σχέσεις και tips για τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας
Long Reads

Τι συμβαίνει στο Ιράν μετά τις διαδηλώσεις του κόσμου για τη θέση της γυναίκας και την αστυνομία Ηθών

Μαστίγωμα, φυλάκιση, πρόστιμα, κατάσχεση αυτοκινήτου στις γυναίκες που δεν φορούν μαντίλα

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσίευση ΜΑΡ 07, 2024

Τι συμβαίνει στο Ιράν μετά τις διαδηλώσεις του κόσμου για τη θέση της γυναίκας και την αστυνομία Ηθών
pexels

Η διεθνής κοινότητα παγωμένη παρακολουθούσε την εξέγερση του κόσμου μετά την αποκάλυψη πως μια νεαρή κοπέλα, η Μαχσά Αμινί, πέθανε κάτω από άγνωστες συνθήκες κατά την κράτησή της από την αστυνομία Ηθών.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά, τα πράγματα παραμένουν δύσκολα για τις γυναίκες και τις ελευθερίες τους με το καθεστώς να επιδίδεται σε συλλήψεις και βασανισμούς σε όσους αψηφούν τους νόμους τους.

Και ενώ θα περίμενε κανείς πως οι μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της σκληρής αντιμετώπισης από την αστυνομία θα είχε αποτέλεσμα να μειωθούν τα φαινόμενα αυστηρών τιμωριών, το Ιράν προχωράει σε μια άνευ προηγουμένου παρακολούθηση του δημόσιου βίου, με χιλιάδες αστυνομκούς να επιθεωρούν τους δρόμους, αλλά και τα αυτοκίνητα, αφού καθημερινοί είναι οι έλεγχοι σε ΙΧ για το αν οι γυναίκες συνοδηγοί φορούν μαντίλα.

Οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί τώρα.

«Σε δεκάδες χιλιάδες γυναίκες επιβλήθηκε η κατάσχεση του αυτοκινήτου τους κατά αυθαίρετο τρόπο ως τιμωρία διότι τόλμησαν να αψηφήσουν τους νόμους που επιβάλλουν την υποχρεωτικότητα της μαντίλας στις Ιρανές. Άλλες διώκονται και καταδικάζονται σε ποινές μαστίγωσης ή φυλάκισης, σε καταβολή προστίμου ή εξαναγκάζονται να παρακολουθήσουν σεμινάρια ηθικής»

Η αστυνομία παραδέχεται τις κατασχέσεις αυτοκινήτων και δικαιολογεί την πράξη της ως μέτρο ανάχωμα στην κατάπτωση των ηθών και των παραδόσεων.

Υπάρχουν περιστατικά που έγιναν συλλήψεις επειδή κορίτσια ακόμα και κάτω των δέκα ετών δεν φορούσαν τις μαντίλες.

Παρά τα μέτρα του καθεστώτος οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται και χιλιάδες γυναίκες στο Ιράν προσπαθούν κυρίως μέσω των social media να βρούνε υποστήριξη από την Διεθνή Κοινότητα.

Περισσότερα Θέματα
× AthensParty.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb