ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Σαν Μαρίνο γιορτάζει: Η πρώτη νίκη σε επίσημο αγώνα στην ιστορία του

Και η πρώτη γενικά μετά από 20 χρόνια - Έξαλλοι πανηγυρισμοί


Δημοσίευση ΣΕΠΤ 06, 2024

Το Σαν Μαρίνο γιορτάζει: Η πρώτη νίκη σε επίσημο αγώνα στην ιστορία του
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια ιστορική βραδιά έζησαν οι κάτοικοι του Σαν Μαρίνο, αλλά και οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι που εκτίμησαν την ιστορική νίκη της εθνικής ομάδας της χώρας επί του Λίχτενστάιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιστορική, διότι συνέβη έπειτα από 20 χρόνια απανωτών ηττών σε κάθε αγώνα και επειδή το Σαν Μαρίνο είναι η ομάδα με τη χαμηλότερη βαθμολογία στο σύστημα της FIFA.

Η νίκη ήρθε επί του Λιχτενστάιν με 1-0 για το UEFA Nations League. Το Σαν Μαρίνο, η ομάδα με τη χαμηλότερη κατάταξη στη FIFA μεταξύ 210 εθνικών ομάδων - είχε κερδίσει μόνο ένα παιχνίδι στο παρελθόν στην ιστορία της: Ήταν μια νίκη με το ίδιο σκορ, 1-0 επί της ίδιας αντιπάλου και συνέβη το 2004. Αξίζει να σημειωθεί πως το Λιχτενστάιν βρίσκεται στην 199η θέση της κατάταξης της FIFA.

To 2004 ήταν η πρώτη νίκη του Σαν Μαρίνο - όμως ο αγώνας τότε ήταν φιλικός, γεγονός που σημαίνει ότι η χθεσινή νίκη ήταν η πρώτη στα χρονικά σε επίσημο παιχνίδι. Ο Σενσόλι, ένας 19χρονος μέσος που αγωνίζεται για τη Σαντζουλιάνο στην ημιεπαγγελματική τέταρτη κατηγορία του ιταλικού ποδοσφαίρου, σκόραρε στο 53ο λεπτό, ενώ είχε προηγηθεί ένα ακόμα σουτ του Σαν Μαρίνο που σταμάτησε όμως στο δοκάρι. Ο σκόρερ εκμεταλλεύτηκε ένα αμυντικό λάθος του Sandro Wieser του Λιχτενστάιν για να σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα πάνω από τον τερματοφύλακα Benjamin Buchel και να πυροδοτήσει σκηνές ευφορίας στο Stadio Olimpico του Σαν Μαρίνο.

Αυτό το γκολ ήταν αρκετό για να τελειώσει ένα αξιοσημείωτο σερί χωρίς νίκη που τελικά έφτασε τους 140 αγώνες.

Το τελευταίο σφύριγμα προκάλεσε έξαλλους πανηγυρισμούς καθώς το προπονητικό επιτελείο και οι αναπληρωματικοί του Σαν Μαρίνο έτρεξαν στον αγωνιστικό χώρο, ενώ μερικοί από τους παίκτες του Λιχτενστάιν κατέρρευσαν στον χλοοτάπητα — πιθανότατα από αμηχανία όσο και από απογοήτευση. Το αποτέλεσμα σημαίνει επίσης ότι, κατά πάσα πιθανότητα, το Σαν Μαρίνο βρίσκεται στην κορυφή του ομίλου των τριών ομάδων του Nations League. Η τρίτη ομάδα είναι το Γιβραλτάρ, που δεν έχει παίξει ακόμη αγώνα.

Το Σαν Μαρίνο, είναι μια περίκλειστη χώρα με λίγο περισσότερους από 30.000 κατοίκους που περιβάλλεται από τη βορειοανατολική Ιταλία και καλύπτει μόλις 61 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ενώ η Ερυθραία, που δεν έχει παίξει αγώνα από το 2020, είναι ανεπίσημα χωρίς κατάταξη από τη FIFA, το Σαν Μαρίνο βρίσκεται στον πάτο της παγκόσμιας κατάταξης από τον Νοέμβριο του 2023.

Το γήπεδο του Σαν Μαρίνο έχει χωρητικότητα 6.600 θέσεων είναι συχνά σχεδόν μισογεμάτο - μόνο που συχνότερα, οι οπαδοί των φιλοξενούμενων ξεπερνούν κατά αυτούς των γηπεδούχων.

Το Σαν Μαρίνο έχει και μερικά από τα χειρότερα ρεκόρ, με τις χειρότερες ήττες στην ιστορία του να συμπεριλαμβάνουν μια ήττα με 13-0 από τη Γερμανία το 2006 - και δεν έχει κερδίσει ποτέ αγώνα σε προκριματική φάση για μια μεγάλη διοργάνωση.

Κατέχει ωστόσο το -τότε- πιο γρήγορο γκολ σε προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου όταν ο Davide Gualtieri σκόραρε μετά από οκτώ δευτερόλεπτα εναντίον της Αγγλίας το 1993, προτού το Σαν Μαρίνο τελικά χάσει με 7-1. Την ίδια εποχή που το Σαν Μαρίνο πέτυχε την υψηλότερη κατάταξη που είχε ποτέ στη FIFA, τη θέση 118, αλλά η ποδοσφαιρική τους ιστορία ήταν μια αδυσώπητη μάχη από τότε - μέχρι το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου.

[ΠΗΓΗ]
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
× AthensParty.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb