ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και όμως το πρόβλημα με τα Airbnb υπήρχε και έναν αιώνα πριν στην Αθήνα

Δείτε τι γινόταν παλιά

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσίευση ΙΟΥΛ 26, 2024

Και όμως το πρόβλημα με τα Airbnb υπήρχε και έναν αιώνα πριν στην Αθήνα
pexels
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν υπάρχει πόλη στην Ευρώπη που οι κάτοικοι της δεν διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί με τα airbnb και τις καταστροφικές συνέπειες που έχει στους μόνιμους κατοίκους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως μια αναδρομή στο παρελθόν θα μας δείξει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο τουρισμός καταστρέφει τη ζωή των μόνιμων κατοίκων μιας περιοχής.

Πίσω στο 1924 υπήρχαν δημοσιεύματα όπου έκαναν λόγω για αδυναμία των κατοίκων να βρούνε στέγη, λόγω της ανόδου των τιμών των ενοικίων που προτιμούσαν να τα δίνουν σε εύπορους για να κάνουν διακοπές.

Μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, η έννοια διακοπές προφανώς και δεν υπήρχε στο λεξιλόγιο των Ελλήνων.

Διακοπές έκαναν ελάχιστοι που είχαν αγροκτήματα και έμεναν κάποιες μέρες σε πρόχειρα καταλλύμματα που υπήρχαν εκεί.

Όμως όσο ανέβαινε το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, όλο και περισσότεροι αναζητούσαν κάποιες κοντικές εξορμήσεις μακρία από τον "κλεινόν άστυ".

Τα αστικά κέντρα που δημιουργούνται στις αρχές του 20ου αιώνα, κάνουν πολλούς να ψάχνουν μέρη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πέριξ των πόλεων.

Περιοχές που είχαν κατά κύριο λόγο πέτρινα σπίτια και εκεί διέμεναν φτωχοί πολίτες, κυρίως αγρότες και τεχνίτες.

Τότε στην Ελλάδα δεν υπήρχαν τουριστικές υποδομές και έτσι αυτά τα σπίτια έγιναν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους εύπορους να κάνουν διακοπές σε αυτά. 

Οι ιδιοκτήτες βλέποντας την ευκαιρία που δημιουργήθηκε ανέβαζαν τα ενοίκια στους ήδη κατοίκους που έμεναν σε αυτά με αποτέλεσμα να αδειάζει το οίκημα και να το προσφέρουν για τις διακοπές των προνομιούχων.

Δείτε τι έγραφε εφημερίδα της εποχής

“Δια να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις των ιδιοκτητών εξοχικών οικημάτων θα έπρεπε αι πόλεις να κατοικώνται αποκλειστικώς υπό εκατομμυριούχων, αλλά δυστυχώς δεν έκλεψαν όλοι οι κάτοικοι”…Πως να πληρώσει πτωχός βιοπαλαιστής οικογενειάρχης ενοίκιον 10.000 δρχ. δια δύο πανάθλια δωμάτια εις βρωμεράν εξοχήν ;Θα έπρεπε να κερδίζει εκ της προσωπικής του εργασίας, το ολιγότερον, δεκαπλάσια όπως δυνηθεί να ανταποκριθεί  εις τα αξιώσεις των εξοχικών κατοικιών. Αλλά οι ιδιοκτήται των χωρίς στέγην και παράθυρα “επαύλεων”, αδιαφορούν. Ιδού ότι αδιαφορούν τώρα και οι ενοικιασταί”.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι και οι εύποροι δύσκολα επέστρεφαν αφού ενοχλούνταν από τον διαφορετικό τρόπο ζωής στην εξοχή.

Χαρακτηριστικά η ίδια εφημερίδα έγραφε πως τα κοκόρια έδιωχναν τους τουρίστες, που στις πόλεις δεν είχαν συνηθίσει στους ήχους των συμπαθέστατων πτηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα
× AthensParty.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb