Από τότε που αρχίσαμε να μαθαίνουμε περισσότερα για την Τεχνητή Νοημοσύνη, όλο και περισσότερες ειδήσεις φτάνουν στα ειδησεογραφικά γραφεία καθημερινά.
Η τεχνητή νοημοσύνη αποδεικνύεται σημαντικο όπλο στα χέρια των γιατρών, αφού βρίσκει εφαρμογή σε υποθέσεις που αφορούν καρκίνους, αυτοάνοσα, αλλά και ψυχικές ασθένειες.
Σύμφωνα με τα πιο νέα στοιχεία της μελέτης που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, τα γλωσσικά μοντέλα της τεχνητής νοημοσύνης (AI) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, με στόχο την εύρεση λεκτικών μοτίβων κοινών σε ασθενείς με σχιζοφρένεια.
«Τα ευρήματα αυτά ρίχνουν φως στη νευρολογική βάση της σημασιολογικής αναπαράστασης της σχιζοφρένειας» τονίζει ο επικεφαλής συγγραφέας δρ Matthew Nour του Ινστιτούτου Νευρολογίας Queen Square του University College του Λονδίνου.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, 24 εκατομμύρια συνάνθρωποι μας πάσχουν αυτή τη στιγμή από σχιζοφρένεια. Περίπου το 30% των περιπτώσεων δεν ζητούν εγκαίρως βοήθεια.
Η τεχνητή νοημοσύνη σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, θα είναι σε θέση μέσα από την ομιλία να εντοπίζει προβλήματα άνοιας, διαταραχές προσωπικότητος, προβλήματα στη συγκέντρωση.
Σκοπός είναι να μειωθούν οι λάθος διαγνώσεις, που στη περίπτωση των ψυχικών ασθενειών, μπορεί να αποβούν καταστροφικές. Μια λάθος φαρμακευτική αγωγή μπορεί να επιβαρύνει το υπάρχον πρόβλημα ή να γεννήσει ένα καινούργιο.