The latest on fashion, beauty, celebrity style, entertainment, teen issues, videos and more from TeenVogue magazine on TeenVogue.com. Fashion starts here. Νέα (news) και πολύτιμες συμβουλές για την ομορφιά, τη μόδα, τον έρωτα, τις σχέσεις και tips για τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας
Entertainment

The Playlist: Το παρασκήνιο της δημιουργίας του Spotify στη νέα σειρά του Netflix

Αν σου άρεσε το `Social Network`, τότε αυτή είναι η σειρά σου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ
Δημοσίευση ΝΟE 04, 2022

The Playlist: Το παρασκήνιο της δημιουργίας του Spotify στη νέα σειρά του Netflix

Η ιστορία του Spotify είναι συναρπαστική και γοητευτική. Iδιαίτερα για όλους τους φανς της πλατφόρμας αλλά και τους απανταχού προγραμματιστές και tech enthousiasts.

Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Όσοι ήμασταν έφηβοι τότε κατεβάζαμε συνεχώς και δίχως δισταγμό την μουσική μας από το internet. Σημαντική λεπτομέρεια για την συνέχεια του άρθρου, ότι τότε οι μεγαλύτερες ηλικίες δεν ασχολιόντουσαν ιδιαίτερα με το διαδίκτυο όσο σήμερα. Δεν υπήρχε αυτη η εξοικοίωση από πλευράς τους.

Ορισμένοι έφηβοι λοιπόν της εποχής εκείνης, είναι οι σημερινοί δισεκατομμυριούχοι. Ένας από αυτούς, ο Daniel Ek, ο οποίος κουράστηκε από την αναμονή του "κατεβάσματος" ενός τραγουδιού, τα ορισμένες φορές ημιτελή (corrupted) αρχεία και τους ιούς που μπορεί να κρύβουν, αποφάσισε να δημιουργήσει το Spotify. Μια πλατφόρμα στην οποία όλοι θα έχουν πρόσβαση δωρεάν και θα μπορούν να ακούνε οποιοδήποτε τραγούδι επιθυμούν την ιδια ακριβώς στιγμή που πατάνε το play. Εξωπραγματικό για 20 χρόνια πριν!

Την περίοδο εκείνη ήταν σε εξέλιξη πάμπολες δικαστικές διαμάχες ανάμεσα σε δισκογραφικές εταιρίες και -κυρίως- τον μεγάλο τους δαίμονα, το Piratebay. Οι δισκογραφικές που βρίσκονται σε πανικό αντιμετωπίζουν τα εκατομμύρια παράνομα downloads με αγωγές στο Piratebay και άλλα συναφή site, το οποίο μάλιστα μετά από κάθε κλείσιμο του αναγενάται και ανεβαίνει ξανά με εκατομμύρια περισσότερους χρήστες να το επισκέπτονται. Έτσι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Σέρνοτας στα δικαστήρια  20ρηδες διάνυες των υπολογιστών με επαναστατική διάθεση οι οποίοι γελάνε επιδεικτικά με τα "golden" στελέχη των δισκογραφικών εταιριών που νιώθουν ότι ληστεύονται και έχουν εξαγριωθεί με την πτώση των υπερκέρδών της μουσικής βιομηχανίας. Χάσμα γεναιών, το οποίο κάπου εδώ προσπαθεί να γεφυρώσει ο Daniel Ek με την τρομερή ιδέα του Spotify.

Πόσο εύκολο είναι να πείσει ο 22χρονος Daniel όλους αυτούς που υπερασπίζονται με φανατισμό ότι η μουσική δεν θα έπρεπε επουδενί να είναι προσβάσιμη δωρεάν στο διαδίκτυο;

Η λύση όπως αποδειχτηκε δεν ήταν οι αγωγές. Ούτε η τρομοκράτηση του κοινού με τραγικά σλόγκαν όπως "η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική". Την λύση στο πρόβλημα των δισκογραφικών την έφερε η νεά γενιά.

Σε αυτή την συναρπαστική σειρά 6 επεισοδίων, μας παρουσιάζεται το χρονικό της δημιουργίας της πλατφόρμας που σήμερα μετράει 433 εκατομμύρια χρήστες,  μέσα από την οπτική ισάριθμων ανθρώπων, άμεσα εμπλεκόμενων με την πλατφόρμα. Τον βασικό του δημιουργό, τον συνέταιρο, τον Δ/ντη της Sony Music, τον βασικό προγραμματιστή, την δικηγόρο και τέλος φυσικά τον καλλιτέχνη.

Η σειρά βλεπεται εξαιρετικά ευχάριστα, ειδικά από τους μουσικόφιλους, ενω όσοι έχουν εξοικείωση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. τα δίκτυα ή τον προγραμματισμό, υπάρχουν λεπτομέρειες που θα βρουν συναρπαστικές, όπως και στην κινηματογραφική μεταφορά της δημιουργίας του Facebook, το Social Network. Must watch λοιπόν!

× AthensParty.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb