Τα στιλ στα τζιν αλλάζουν από εποχή σε εποχή, αλλά κάποια πράγματα παραμένουν τα ίδια για δεκαετίες. Είτε είναι κολλητά, είτε φαρδιά, τα περισσότερα έχουν κάτι σαν μεταλλικό κουμπί, λεπτές τσέπες και είναι φτιαγμένα από μπλε denim. Το μπλε μπορεί να μοιάζει ως μια παράξενη επιλογή για ένα παντελόνι που φορούν όλοι καθημερινά, αλλά υπάρχει ένας καλός λόγος που επικράτησε σαν χρώμα και έγινε η στάνταρ επιλογή.
Σύμφωνα με το Reader’s Digest, το μπλε έγινε το προεπιλεγμένο χρώμα για τα τζιν, πριν ο Levi Strauss κατοχυρώσει την πατέντα το 1873. Όταν εκτεθούν σε ζεστό νερό, οι περισσότερες βαφές, θα διεισδύσει στο ύφασμα και από εκεί στις ίνες. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τη βαφή Indigo. H Indigo κολλάει στο εξωτερικό των ινών, και στο ζεστό νερό, η βαφή σταδιακά ξεθωριάζει αντί να εισχωρήσει βαθύτερα στο υλικό.
Αυτό το αποτέλεσμα θα ήταν ανεπιθύμητο με πιο ευαίσθητα ρούχα, αλλά λειτουργεί τέλεια για το τζιν. Το υλικό είναι τόσο άκαμπτο στην αρχή που η απώλεια κάποιων ινών δεν θα το καταστρέψει. Μάλλον, μερικές ζεστές πλύσεις δίνουν στο ύφασμα μια πιο απαλή, φθαρμένη αίσθηση που πολλοί άνθρωποι αγαπούν. Επειδή τα παλιά μπλε τζιν παραμένουν δυνατά ακόμα και όταν γίνονται όλο και πιο άνετα, ήταν το αγαπημένο παντελόνι πολλών εργατών τον 19ο αιώνα.
Τα περισσότερα τζιν φτιάχνονται σήμερα με συνθετική βαφή Indigo, και ακόμα γίνονται όλο και πιο απαλά όσο ο καιρός περνάει. Ένα καλό πλύσιμο ίσως σας βοηθήσει να «σπάσετε» λίγο το στιβαρό του ύφασμα, αλλά ίσως είναι καλύτερα να περιμένετε για λίγο πριν βάλετε τα καινούργια σας τζιν στο πλυντήριο. Τα τζιν που έχουν φορεθεί για μερικούς μήνες πριν από το πρώτο τους πλύσιμο ξεθωριάζουν λιγότερο ομοιόμορφα από τα τζιν που καθαρίζονται αμέσως. Αυτό σημαίνει ότι κάθε τζιν ξεθωριάζει με έναν μοναδικό τρόπο για κάθε άνθρωπο που το φοράει, κάτι που ίσως πρέπει να λάβετε υπόψη εάν ενδιαφέρεστε να δώσετε στο παντελόνι σας μια ξεχωριστή εμφάνιση.