The latest on fashion, beauty, celebrity style, entertainment, teen issues, videos and more from TeenVogue magazine on TeenVogue.com. Fashion starts here. Νέα (news) και πολύτιμες συμβουλές για την ομορφιά, τη μόδα, τον έρωτα, τις σχέσεις και tips για τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας
News Room

ΗΠΑ: Δικαστήριο εξετάζει εάν η ελεφαντίνα Happy μπορεί να έχει «ανθρώπινα δικαιώματα»

Αναμένεται να αποφασίσει αν τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορούν να επεκταθούν σε ζώο


Δημοσίευση ΜΑΙ 19, 2022

ΗΠΑ: Δικαστήριο εξετάζει εάν η ελεφαντίνα Happy μπορεί να έχει «ανθρώπινα δικαιώματα»

Δικαστήριο στη Νέα Υόρκη αναμένεται να λάβει απόφαση για το αν θα πρέπει να αναγνωριστούν ανθρώπινα δικαιώματα στην Happy, την ελεφαντίνα.

Η Happy είναι ένας ασιατικός ελέφαντας και το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει αν τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορούν να επεκταθούν σε ζώο.

Οι συνήγοροι του Project για τα Μη Ανθρώπινα Δικαιώματα (Nonhuman Rights Project) είναι αισιόδοξοι. Επιμένουν ότι η Happy είναι μία αυτόνομη, νοητικά σύνθετη ελεφαντίνα που της αξίζει να της χορηγηθούν και νομικά δικαιώματα ισάξια με τους ανθρώπους.

Ο ζωολογικός κήπος του Μπρονξ, όπου μένει η Happy, είναι αντίθετος. Μέσω δικηγόρου, ο ζωολογικός κήπος αντιτίθεται στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας απόφασης και ισχυρίζεται ότι η Happy ούτε παράνομα έγκλειστη είναι στον χώρο ούτε είναι ανθρώπινο ον.

Αντίθετα, είναι ένας ελέφαντας, ου απολαμβάνει την φροντίδα και τον σεβασμό καθώς είναι ένα υπέροχο πλάσμα.

Η Happy ζει στον ζωολογικό κήπο του Μπρονξ τα τελευταία 45 χρόνια. Το δικαστήριο σε ακρόαση που έγινε άκουσε τις αντίπαλες πλευρές για το αν θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη μέσω της διαδικασίας habeas corpus, της νομικής οδού δηλαδή που επιτρέπει σε ανθρώπους να αμφισβητήσουν τον παράνομο περιορισμό.

Η ομάδα Nonhuman Rights Project θέλει να μεταφέρει την Happy από την «περιοριστική της φυλακή» σε ένα καταφύγιο ζώων όπου θα έχει περισσότερο χώρο.

«Έχει δικαίωμα να εξασκήσει την επιλογή της και να αποφασίσει με ποιον θέλει να είναι και πού να πάει και τι να φάει» είπε η συνήγορος Monica Miller στο Associated Press, πριν την ακρόαση.

«Και ο ζωολογικός κήπος της απαγορεύει να λάβει από μόνη της αυτή την απόφαση».

Η ομάδα υποστηρίζει ότι το 2005, η Happy έγινε ο πρώτος ελέφαντας, που πέρασε ένα τεστ με δείκτη αυτογνωσίας, αγγίζοντας δηλαδή επανειλημμένα μία λευκή ένδειξη «Χ» στο μέτωπό της καθώς κοιταζόταν σε έναν μεγάλο καθρέφτη.

Ο ζωολογικός κήπος και οι υποστηρικτές του προειδοποιούν από την πλευρά τους, ότι μία ενδεχόμενη νίκη της ομάδας Nonhuman Rights Project θα μπορούσε να αποτελέσει δεδικασμένο για περισσότερες νομικές κινήσεις από πλευράς ζώων, μεταξύ των οποίων και τα κατοικίδια.

Η Happy γεννήθηκε στην άγρια φύση της Ασίας στις αρχές της δεκαετίας του '70. Όταν ήταν ενός έτους μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ, όπου και της έδωσαν το όνομα από χαρακτήρα του παραμυθιού η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι.

Έφτασε στον ζωολογικό κήπο του Μπρονξ το 1977. Σήμερα η Happy μένει έγκλειστη δίπλα σε έναν άλλον ελέφαντα, την Patty. Ο δικηγόρος του ζωολογικού κήπου υποστηρίζει σε σχετικά δικαστικά έγγραφα ότι η Happy μπορεί να κολυμπήσει, να αναζητήσει τροφή και να συμπεριφέρεται όπως κάθε ελέφαντας στη φύση.

Ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι αν της δοθεί το «ανθρώπινο δικαίωμα» λόγω habeas corpus, τότε θα μπορεί να είναι «άνθρωπος» για αυτόν και μόνο τον συγκεκριμένο σκοπό. Και μετά θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη.

Κατώτερο δικαστήριο είχε λάβει απόφαση κατά της ομάδας υπεράσπισης των ζώων αλλά η ομάδα άσκησε έφεση, επικαλούμενη την υπόθεση ενός χιμπαντζή, του Tommy.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Οκτώβριο, ομοσπονδιακός δικαστής αποφάσισε ότι οι ιπποπόταμοι του Κολομβιανού εμπόρου ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ, θα μπορούσαν να αναγνωριστούν ως «ανθρώπινα πλάσματα» με νομικά δικαιώματα στις ΗΠΑ.

Η απόφαση ωστόσο δεν είχε επί της ουσίας πραγματική εφαρμογή καθώς, διέμεναν στην Κολομβία.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nonhuman Rights Project (NhRP) (@nonhuman.rights.project)

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nonhuman Rights Project (NhRP) (@nonhuman.rights.project)

[ΠΗΓΗ]
× AthensParty.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb