LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο ποδοσφαιριστής που έπαιζε παντού στο γήπεδο με την ίδια ευκολία

Όποιος είχε την τύχη να το δει, μάλλον το γνωρίζει

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 14/3/2022 | 00:06

Ο ποδοσφαιριστής που έπαιζε παντού στο γήπεδο με την ίδια ευκολία
bundesliga

Όποιος τον πρόλαβε να αγωνίζεται, θα είδε έναν μέσο, που έκανε τα πάντα στο γήπεδο. Να τρέξει, να μαρκάρει, να δημιουργήσει και να σκοράρει. Ο Λόταρ Ματέους πέτυχε πολλά γκολ, αν και δεν αγωνιζόταν στην επίθεση. Στα 31 του αποφάσισε να αλλάξει θέση. Πήγε στο κέντρο της άμυνας και μάλιστα σε ρόλο λίμπερο. Και εκεί τα πήγε εξαιρετικά. Γι’ αυτό και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι υπήρξε ο πιο πλήρης ποδοσφαιριστής στην ιστορία.

Γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου του 1961 και ξεκίνησε την καριέρα του από την Χερτσόγκεναρουαρχ και συνέχισε στην Γκλάντμπαχ, όπου σε 5 χρόνια σκόραρε 48 γκολ σε 197 παιχνίδια. Και μετά ήρθε η Μπάγερν. Της οποίας έγινε η σημαία για πολλά χρόνια.

@bundesliga.com

Στις πρώτες 4 χρονιές, κατέκτησε τρία πρωταθλήματα, πετυχαίνοντας διψήφιο αριθμό γκολ όλες τις χρονιές! Η Ίντερ ήταν μια πρόκληση εκτός Γερμανίας, σε ένα ιταλικό πρωτάθλημα που εκείνη την εποχή ήταν από τα καλύτερα στον κόσμο. Εκεί θα κατακτήσει το πρωτάθλημα το 1989 και επίσης εκεί θα έρθει και η μεγαλύτερη διάκριση στην καριέρα του.

@thesefootballtimes.co

Μόνο που δεν ήρθε με τα χρώματα των Νερατζούρι, αλλά με τα χρώματα της «Νασιονάλμανσαφτ», δηλαδή της Εθνικής Γερμανίας. Στην Ιταλία το 1990, πέτυχε τέσσερα γκολ στην πορεία της τότε Δυτικής Γερμανίας προς την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ήταν μια πολύ σημαντική κατάκτηση για τους Γερμανούς, λίγους μόλις μήνες μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Ο Ματέους εκείνη τη χρονιά κέρδισε και την Χρυσή Μπάλα.

@bundesliga.com

Συνέχισε για δυο ακόμα χρόνια στην Ίντερ και το 1992, επέστρεψε στη μεγάλη του αγάπη, την Μπάγερν Μονάχου. Στα 31 του όμως πήρε μια μεγάλη απόφαση: δεν θα αγωνιζόταν πια στο κέντρο, αλλά στην άμυνα, παίζοντας στη θέση του λίμπερο. Πολλοί παραξενεύτηκαν από αυτή την απόφαση, ισχυριζόμενοι πως δεν θα τα καταφέρει, τουλάχιστον το ίδιο καλά. Έκαναν όμως λάθος.

Γιατί μετά από 30 χρόνια, έχει αρχίσει ήδη να εμφανίζεται σε λίστες, με τους καλύτερους αμυντικούς όλων των εποχών. Οι τίτλοι με την Μπάγερν έρχονταν ο ένας μετά τον άλλον. Ο μόνος που του έλειψε σε ολόκληρη την καριέρα του, ήταν ένας ευρωπαϊκός τίτλος, αν και έφτασε πολύ κοντά την προτελευταία σεζόν του στους Βαυαρούς.

Η Μπάγερν αγωνίστηκε στον τελικό απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Ο Μάριο Μπάσλερ άνοιξε το σκορ στο 6’, σκορ που έμεινε μέχρι τη συμπλήρωση των 90 λεπτών. Όλα έδειχναν πως η Μπάγερν θα κατακτήσει το τρόπαιο αλλά η Γιουνάιτεντ είχε άλλη γνώμη. Στο πρώτο και στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων σκόραρε με τον Τέντι Σέριγχαμ και τον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ και ουσιαστικά «έκλεψε» το τρόπαιο από την Μπάγερν και τον Ματέους.

Ολοκλήρωσε την καριέρα του στην Μπάγερν τον Μάρτιο του 2000, ύστερα από 464 συμμετοχές με τη φανέλα της ομάδας. Έκλεισε την καριέρα του στις ΗΠΑ, παίζοντας σε 16 παιχνίδια με την ομάδα των Metrostars, όπως έκανε και λίγο αργότερα ο φίλος του Γιούργκεν Κλίνσμαν.

@fourfourtwo.com

Για μια δεκαετία κάθισε στον πάγκο έξι ομάδων. Τεσσάρων συλλόγων και δυο εθνικών ομάδων (Ραπίντ Βιέννης, Παρτιζάν, Ουγγαρία, Ατλέτικο Παραναένσε, Μακάμοι Νετάνια, Βουλγαρία). Με εξαίρεση την Εθνική Ουγγαρίας, δεν έμεινε σε καμία από τις άλλες ομάδες για περισσότερο από έναν χρόνο.

Αγωνίστηκε σε πέντε Παγκόσμια Κύπελλα, κατέκτησε το ένα, πήρε πολλούς τίτλους, είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών της Εθνικής Γερμανίας, κέρδισε Χρυσή Μπάλα και έπαιξε με την ίδια επιτυχία σε άμυνα, κέντρο και επίθεση, πάντα φορώντας το αγαπημένο του «10». Ο Λόταρ Ματέους υπήρξε μια μηχανή μέσα στο γήπεδο. Και ίσως έχουν δίκιο όταν λένε πως πρόκειται για τον πληρέστερο ποδοσφαιριστή στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το παγκόσμιο απόθεμα εμβολίου κατά της χολέρας έχει εξαφανιστεί ενώ τα κρούσματα εξαπλώνονται

Τεχνολογία 16.04.2024
Η ανάγκη για εμβόλια και οι περιορισμένοι πόροι

Ο μαραθώνιος που ξεμπρόστιασε το νικητή του αγώνα

ΝΕΑ 16.04.2024
Αυτός είναι αναμφίβολα ο πιο ντροπιαστικός τίτλος στην καριέρα του νικητή

Tι συμβαίνει στη Δυτική Όχθη; Η κόλαση του πολέμου συνεχίζεται πέρα από τη Γάζα

ΝΕΑ 16.04.2024
Ο πόλεμος στη Γάζα έχει μεταμορφώσει και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη σε τόπο μάχης

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σοβαρά τη γονιμότητα

Περιβάλλον Χτες
Τα ανησυχητικά συμπεράσματα μελετών που παρουσίασαν επιστήμονες στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Τι έχει πει ο Νοστράδαμος για το Ισραήλ, το Ιράν και τον Γ` Παγκόσμιο Πόλεμο

Ιστορικά Χτες
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή όπως ήταν φυσικό ήρθε και η πρόβλεψη του Νοστράδαμου

Ξεκινάει η ιστορική ποινική δίκη Τραμπ: Τι θα γίνει αν καταδικαστεί

Άνθρωποι Χτες
Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο δικαστήριο του Μανχάταν

Γιατί η Μαρία Μαγδαληνή είναι ένα παρεξηγημένο ιστορικό πρόσωπο

Ιστορικά Χτες
Τα γραπτά και ο πάπας Γρηγόριος Α`

Ο πατέρας της χρονιάς: Πλαστογράφησε τον θάνατό του για να μην πληρώσει διατροφή στη γυναίκα του

ΝΕΑ Χτες
Είχε πρόσβαση στο σύστημα μητρώου θανάτων χρησιμοποιώντας στοιχεία σύνδεσης που είχε κλέψει από έναν γιατρό.

Ο κρατούμενος που άντεξε χωρίς νερό και φαγητό για 18 ημέρες

ΝΕΑ Προχτές
Το ξέχασαν στο κελί γιατί νόμιζαν ότι είχε αποφυλακιστεί

Ο αμυντικός που δεν έκανε κανένα φάουλ για 14 μήνες

Αφιέρωμα Προχτές
Το λες και απίθανο κατόρθωμα