TRUE STORIES

4+1 γυναίκες μιλούν για τις συνέπειες της απόφασης τους να μην κάνουν παιδιά

Πως αντιδρά η κοινωνία απέναντι στην επιλογή τους
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
4+1 γυναίκες μιλούν για τις συνέπειες της απόφασης τους να μην κάνουν παιδιά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ηαπόλυτα προσωπική επιλογή μιας γυναίκας να μην αποκτήσει παιδιά παραμένει, δυστυχώς, ταμπού.

Γι’ αυτό ο Guardian έδωσε το λόγο σε πέντε από αυτές, αφήνοντάς τις να εξηγήσουν τους λόγους της απόφασής τους, αλλά και τις αντιδράσεις που έχουν εισπράξει μέσα στα χρόνια. Φαίνεται πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι την αποδοχή μιας άποψης διαφορετικής από τη δική μας, αλλά ρεπορτάζ όπως αυτό είναι μια καλή αρχή.

«Ο κόσμος αντιμετωπίζει τις άτεκνες γυναίκες με τον πλέον αρνητικό τρόπο» λέει η 36χρονη Τζούλια. «Δεν είναι πλέον μια αναγκαιότητα η τεκνοποίηση. Ανακαλύπτουμε ότι η ευτυχία μας είναι πιο σημαντική» σχολιάζει η 22χρονη Καϊτλίν. «Μας έχουν αποκαλέσει εγωίστριες, ναρκισσίστριες» επισημαίνει η 45χρονη Κρίστεν. «Δεν ξέρω ποια ακριβώς στιγμή συνειδητοποίησα ότι δεν θέλω να κάνω παιδιά, γιατί ποτέ δεν ήθελα. Όταν είμαι σε παρέες όπου λένε ότι θέλουν να κάνουν παιδιά, δεν ξέρω πώς να αντιδράσω» ομολογεί η 30χρονη Αλταγκράτσια. «Δεν υπάρχει ένας και μοναδικός τρόπος να είσαι γυναίκα» υποστηρίζει η 25χρονη Σαμπρίνα.

«Βεβαιώθηκα ότι δεν θέλω να αποκτήσω παιδιά από την εμπειρία μου ως δασκάλα και νταντά. Από τη μία ήθελα να υιοθετήσω και να φροντίσω όλους τους μαθητές μου, από την άλλη σκεφτόμουν, Θεέ μου, έτσι είναι η ζωή σου όλη μέρα, κάθε μέρα;» λέει μια μαρτυρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αν είσαι γυναίκα και δεν καταλαβαίνεις γιατί κάποια άλλη δεν θέλει να κάνει παιδιά, μάθε γι’ αυτό, ρώτησε, μην την απορρίψεις αμέσως ή τη θεωρήσεις άκαρδη. Δεν νομίζω ότι είμαι άκαρδη» προσθέτει μια από αυτές τις γυναίκες, που τολμούν να κοντραριστούν με τα κοινωνικά στερεότυπα. Όλες τους συμφωνούν ωστόσο ότι οι μεγαλύτερες αντιδράσεις που έχουν αντιμετωπίσει προέρχονται από γυναίκες. «Με απειλούν ότι θα το μετανιώσω, αλλά πώς μπορείς να μετανιώσεις για κάτι που δεν έκανες γιατί δεν ήθελες να το κάνεις;» διερωτάται μια από αυτές, χαρακτηριστικά.

Δείτε το ρεπορτάζ του Guardian:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
5 / position1: 421 / position2: 1303
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb